گروه صنایع معدنی سیمان
 
عراق به دنبال ارتباط بی‌واسطه با سیمانی‌های ایران
گروه صنایع معدنی >سیمان - گمرک عراق به صورت ناگهانی تعرفه‌های خود را از اوایل هفته گذشته افزایش داد، به همین دلیل در مدت کوتاهی، صادرات سیمان و مصالح ساختمانی مختل شد.
 
به گزارش ماين نيوز، این اقدام دولت عراق برای حمایت از تولیدات داخلی و حذف واسطه‌های صادراتی است اما صادرکنندگان سیمان ایران معتقدند در صورت ادامه این روند، انجمن صنفی کارفرمایان سیمان نسبت به این موضوع واکنش نشان خواهد داد و در صورتی که صادرات توجیه اقتصادی به همراه نداشته باشد آن را متوقف خواهند کرد.

مرز مهران تعطیل شد

عضو هیات‌ مديره انجمن کارفرمایان سیمان درباره میزان افزایش تعرفه‌های گمرکی، اظهار کرد: تعرفه صادرات سیمان در گمرک عراق ۱۲ تا ۱۴ دلار بود که از ابتدای هفته گذشته این رقم به ۱۹تا ۲۰دلار رسیده است. البته این تغییر در برخی از مرزها مانند مرز پرویزخان دیده نمی‌شود. در این میان مرزهای دیگری هستند که تعرفه آنها بسیار پایین است. به‌عنوان مثال تعرفه مرز کردستان عراق ۴ دلار است زیرا سیاست‌های داخلی این منطقه با سیاست‌ها عراق متفاوت است.

نادر غفاری افزود: در کنار افزایش تعرفه‌های گمرکی از سوی عراق این کشور راهکاری را پیش روی تولیدکنندگان قرار داده و آن این است که در صورت خرید مستقیم مصرف‌کنندگان بزرگ عراقی از تولیدکنندگان ایرانی، تعرفه‌های واردات به میزان گذشته و همان ۱۲ تا ۱۴ دلار خواهد بود. در واقع همکاری در راستای حذف واسطه‌ها و از تولید به مصرف باشد.

وی درباره تاثیر این اتفاق بر بازار صادراتی ایران، تصریح کرد: با توجه به اینکه زمان کوتاهی از این موضوع سپری شده هنوز تاثیر چندان از این اتفاق دیده نمی‌شود. در واقع دولت عراق بیشتر به سراغ پروژه‌های بزرگ رفته تا آنها را وادار به خرید مستقیم کند.

غفاری با اشاره به تعطیلی برخی از مرزها، بیان کرد: درحال‌حاضر با افزایش تعرفه گمرکی عراق مرز مهران تعطیل شده است زیرا تاجران عراقی نسبت به این افزایش اعتراض داشته و خواستار کاهش آن هستند.

به گفته وی، دولت عراق به دو علت دست به چنین اقدامی زده است، اول آنکه با کاهش واردات سیمان از تولیدکننده داخلی خود حمایت کند و دوم آنکه واسطه‌ها در این بخش کاهش پیدا کنند.

عضو هیات‌ مديره انجمن کارفرمایان سیمان، در پاسخ به این سوال که حذف واسطه‌ها چه تاثیری بر صادرات ایران دارد، اظهار کرد: خرید مستقیم مصرف‌کنندگان فرمولی است که این بار عراق آن را در نظر گرفته اما حذف واسطه‌ها نمی‌تواند تاثیر چندانی در این مدت کوتاه داشته باشد. شاید با توجه به حجم بالای مصرف سیمان در عراق این تاثیر بر مصرف‌کننده وجود داشته باشد. البته با توجه به افزایش ۷ تا ۸ دلاری تعرفه‌ها که عدد قابل توجهی است بدون شک پروژه‌های عراقی وارد خرید مستقیم می‌شوند اما باید دید این موضوع تا چه زمانی ادامه خواهد یافت.

وی درباره تداوم این شرایط نیز تصریح کرد: در صورتی که این شرایط ادامه داشته باشد به ناچار باید کارخانه‌های تولید سیمان در ایران با پروژه‌های عراقی وارد همکاری شوند. البته با توجه به تمایل پروژه عراقی برای همکاری با ایران فکر نمی‌کنم صادرات ما با مشکلی مواجه شود اما دست واسطه‌ها از صادرات کوتاه خواهد شد.

غفاری درباره سهم واسطه‌ها نیز گفت: آمار دقیقی از میزان سهم آنها در دسترس نیست اما به‌طور معمول واسطه‌ها ۲ تا ۳ دلار در هر تن سهم دارند این در حالی است که قیمت هر تن سیمان بر روی کامیون عراقی ۷۰ دلار است. وی تاکید کرد: بخشی از کار اقتصادی به سیاست باز می‌شود اما مسئول بخش سیاسی دولت است و باید برای هر این مشکل با مسئولان عراقی وارد مذاکره شود. تلاش ما به‌عنوان صادرکننده این است که محصولی با کیفیت را در زمان مشخص شده به‌دست مصرف‌کننده برسانیم.

قول حل مشکل داده شده است

مدیرعامل هلدینگ سیمان فارس و خوزستان نیز درباره افزایش تعرفه گمرکی عراق گفت: عراق سال گذشته نیز تعرفه‌های گمرکی خود را افزایش داد که در نتیجه اعتراض صادرکنندگان ایرانی و متوقف کردن صادرات مجبور به برداشتن تعرفه‌ها شد.

مرتضی لطفی افزود: امسال نیز اگر وضع این تعرفه‌ها برای صادرکنندگان سیمان توجیه اقتصادی نداشته باشد بدون شک انجمن صنفی کارفرمایان سیمان نسبت به آن واکنش نشان خواهد داد. البته در این رابطه جلسه‌ای با وزارت صنعت، معدن و تجارت داشته‌ایم که در پایان آن وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد با مذاکراتی که با طرف‌های عراقی داشتیم مشکل را حل کرده اما همچنان تعرفه‌ها تغییر نکرده است. امیدواریم در روزهای آینده براساس اقدامات وزارت صنعت، معدن و تجارت شاهد کاهش تعرفه‌ها باشیم.

وی درباره حذف واسطه‌ها در پی افزایش تعرفه‌های گمرکی عراق نیز تصریح کرد: به طور کلی تولیدکنندگان اعتقادی به صادرات با واسطه ندارند اما با توجه به مشکلات بانکی تولیدکنندگان سیمان ریسک این موضوع را نپذیرفته و مجبور به صادرات با واسطه هستند. مسئولان باید برای حل مشکل تبادل ارزی با عراق مذاکره داشته باشند تا هرچه سریعتر بتوان شاهد صادرات بدون واسطه بود.

لطفی ادامه داد: ما به‌عنوان تولیدکننده به دنبال بازارهای فروش خود در عراق هستیم و سعی می‌کنیم خدمات پشتیبانی نیز در صادرات داشته باشیم به همین دلیل کیفیت کالای ارسالی را رصد می‌کنیم. بیشتر مصرف‌کنندگان نهایی ما در عراق مردم هستند زیرا که دولت عراق استفاده از محصول خارجی در پروژه‌های خود را ممنوع کرده است.

وی درباره توقف دو روزه صادرات سیمان که از سوی نایب‌ رییس اتحادیه صادرکنندگان سیمان خوزستان اعلام شد، اظهار کرد: اطلاعات دقیقی درباره این موضوع ندارم اما اگر توقفی هم انجام شده باشد بدون شک اعتراضی بوده، اعتراضی که متاثر از کاهش توجیه اقتصادی صادرات این محصول است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۲۳
کد مطلب: 24208
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت