گروه معادن فلزات گرانبها
 
قزاق ها قرار نیست طلای ایران را تصاحب کنند
گروه معادن >فلزات گرانبها - چندین سال پیش، معدن طلای داشکَسَن یا همان معدن طلای معروف «ساریگونی» توسط «ریوتینتو» غول معدن کاری انگلیسی ـ استرالیایی جهان، کشف و مطالعات اکتشافی درباره آن انجام شد؛ اما در حالی که این شرکت قصد بهره برداری از معدن را داشت، با ممانعت برخی مسئولان وقت روبه رو و سرانجام مجبور به ترک این پروژه عظیم شد.
 
به گزارش ماین نیوز، در آن زمان غیراقتصادی بودن ـ که از سوی این شرکت اعلام شده بود ـ دلیل ترک شرکت انگلیسی از شرکت در سرمایه گذاری اعلام شده بود، ولی برخی اظهار نظر ها در روزهای اخیر، حکایت از داستان دیگری دارد!

بنا بر این گزارش، مدیرکل نظارت و ارزیابی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، با بیان اینکه ما در جذب سرمایه گذاری خارجی سابقه خوبی نداریم گفته است: ریوتینتو بعد از سرمایه گذاری های زیادی که در معدن طلای داشکسن انجام داد، با یک حکم وزارت صنایع دولت احمدی نژاد از این معدن کنار گذاشته شد.

همچنین نائب رئیس خانه معدن در جایی دیگر گفته است: بیرون کردن ریوتینتو از معدن طلای ساریگونی، غیرقانونی بود و در همان زمان نیز خانه معدن به این کار اعتراض خود را اعلام کرد، ولی در آن زمان توجهی به این کار نشد و کار معدن به تعطیلی کشیده شد.

وی می افزاید: پس از خروج شرکت انگلیسی ریوتینتو از معدن طلای ساری گونی ـ که تقریبا مربوط به اواخر سال ۱۳۸۹ و اوایل سال ۱۳۹۰ می شود ـ دولت بار دیگر واگذاری آن را به مزایده گذاشت و بهره برداری بیش از ۷۰ درصد آن را به یک شرکت قزاق و مابقی آن را به یک شرکت داخلی سپرد؛ اما در این باره شبهات بسیاری وجود دارد؛ از جمله اینکه چرا این کار از شرکت انگلیسی گرفته و به یک شرکت خارجی دیگر واگذار شد، هنوز کسی به آن پاسخ روشنی نداده است!

حامد قادر مرزی، نماینده مردم قروه که در آن روز ها انتقادت زیادی به این قضیه داشت و روند واگذاری را مناسب نمی دانست، گویا اکنون نظر خود را تغییر داده و گویا از روند کار راضی است.

وی درباره این موضوع اظهار داشت: فرایند معدن داشکسن از چنین سال پیش شروع و تا کنون چندین بار بهره برداری از این معدن به مزایده گذاشته شده است؛ البته بار نخست یک شرکت انگلیسی برنده شده بود، ولی به دلایلی ادامه فعالیت نداد و در مزایده دیگری به یک شرکت قزاقی واگذار شد.

وی با بیان اینکه این بار یک شرکت ایرانی به همراه یک شرکت قزاقی این مزایده را برنده شدند، افزود: سهم قزاق ها از این قرارداد۷۰ درصد و سهم طرف ایرانی ۳۰ درصد و قرار است طلای استخراج شده در همان منطقه مورد استفاده قرار گیرد.

این نماینده با بیان اینکه تا سال ۹۲ هیچ کاری در این زمینه نشده بود، گفت: در سال ۹۳ و پس از پیگیری های انجام شده، کارهای مقدماتی انجام شد و قرار است از تیر ماه سال جاری عملیات فراوری طلا آغاز شود. واقعیت این است که هیچ یک از شرکت های ایرانی نتوانستند این کار را انجام دهند و به همین دلیل، این معدن به قزاق ها واگذار شد؛ البته مقرر شده در این کار از نیروهای ایرانی استفاده شود.

نماینده مردم قروه با اعلام اینکه پیشرفت کار در منطقه خوب است، گفت: طرف قزاقی با توجه به اینکه چندین کار مشابه را در کشور های افریقایی انجام داده، رزومه خوبی در این کار دارد و مورد تأیید وزارت صنایع و معادن بوده است.

وی درباره پشت پرده های واگذاری این معدن نیز گفت: این کار در زمان دولت قبل صورت گرفته و اطلاعات زیادی از آن دوره در دست نیست، ولی در دولت کنونی این کار با جدیت در حال پیگیری است و گویا به هر ترتیب صورت گرفته و باید تلاش کنیم به سرانجام برسد؛ البته تا کنون هم مشکلات بسیاری از طرفین قرار داد ایجاد نشده و شرکت در حال انجام تعهدات خود است.

قادرمرزی با اشاره به سهام دو شرکت ایرانی و قزاقی اظهار داشت: این دو شرکت فقط پیمانکار هستند و قرار است طلا را استخراج و فراوری کرده و در اختیار ایران گذارند.

این نماینده افزود: ما به هیچ کشوری طلا نخواهیم داد و این شرکت ها فقط پول پیمانکاری خود را در یافت خواهند کرد.

وی تاکید کرد: شایعاتی وجود دارد که ایران معادن طلای خود را به قزاق ها داده که این درست نیست. طلا از آن ایران و مردمش است و به شرکت هایی که این کار را انجام می دهند، سهم طلا تعلق نمی گیرد. همچنین مبالغی هم که بابت استخراج به این شرکت ها داده خواهد شد، ۷۰ درصد به شرکت قزاقی و ۳۰ درصد به شرکت ایرانی خواهد بود.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۲۵
کد مطلب: 23838
 
مرجع : تابناک