گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
مناقشه بر سر آلايندگي معادن شن و ماسه
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - معادن شن و ماسه آلوده‌کننده هوا نیستند. در چند ماه گذشته خبرهای متعددی از آلودگی هوای کلانشهر تهران از سوی معادن شن و ماسه اطراف پایتخت در رسانه‌ها و مطبوعات منتشر شد و حتی کار به جایی رسید که برخی از شهرداران مناطق و اعضای شورای شهر تهران نیز تنها راه نجات پایتخت‌نشینان از ریزگردهایی که هر از چند گاهی وارد فضای شهر می‌شدند را تعطیلی معادن شن و ماسه یا انتقال آنها عنوان کردند.
به گزارش ماين نيوز، این مناقشات سرانجام به نفع شهرداری تمام شد و در آخرین اظهارات شهردار منطقه ۱۸ تهران از تعطیلی یکی از بزرگترین و قدیمی‌ترین معادن شن و ماسه اطراف تهران خبر داد فارغ از اینکه در برخی از معادن شن و ماسه اطراف تهران به دلیل به‌کار نگرفتن تجهیزات و ماشین‌آلات استاندارد شاهد بروز آلودگی هوا و تخریب زیست‌محیطی هستیم اما در این رابطه کارشناسان معتقدند معادن شن و ماسه به تنهایی آلوده‌کننده هوا نبوده و ریزگردهایی که هر از چند گاهی وارد پایتخت می‌شود، نمی‌تواند نتیجه فعالیت این معادن باشد و تخریب لایه سطحی خاک بیشترین آسیبی است که از سوی این معادن متوجه محیط‌زیست می‌شود.

فرامرز دولتی ارده‌جانی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران و کارشناس محیط‌ زیست درباره میزان تاثیر فعالیت معادن و کارخانه‌های شن و ماسه روی آلودگی هوا می‌گوید: معادن شن و ماسه آنچنان که باید مشکلی را برای دیگر بخش‌ها به وجود نمی‌آورند، بلکه تنها در برخی موارد ممکن است باعث از بین رفتن منابع طبیعی و چشم‌اندازهای طبیعی شوند.

وی در ادامه به راهکارهایی برای رفع مشکلات در بخش فعالیت معادن شن و ماسه اشاره کرد و گفت: از آنجایی که برداشت از معادن ممکن است باعث به وجود آمدن گردوغبار شود از این رو می‌توان با استفاده از آب و پاشیدن آن روی مواد استخراج‌ شده و همچنین هنگام بارگیری از به وجود آمدن گردوغبار جلوگیری کرد. از سوی دیگر ممکن است فعالیت معادن شن و ماسه باعث از بین رفتن سطح رویی خاک شود که در این صورت می‌توان نسبت به بازسازی و احیای آن اقدام کرده تا آسیب کمتری متوجه پوشش گیاهی منطقه شود.

دولتی ارده‌جانی درباره تولید ریزگردها می‌گوید: انجام گودبرداری در معادنی که در مسیر آب‌های طبیعی قرار نگرفته‌اند باعث ورود آب‌های زیرزمینی به درون گودال شده و در نتیجه حرکت ماشین‌آلات در این مناطق شاهد تولید ریزگرد خواهیم بود.

شن و ماسه آلودگی ندارد

مهدی باقری، سرپرست معادن چیروک و کارشناس معدنی نیز درباره فعالیت معادن شن و ماسه و میزان آلودگی که می‌تواند به دنبال داشته باشد، می‌گوید: فعالیت معادن شن و ماسه آلودگی آنچنانی به همراه نخواهد داشت، چرا که هنگام تولید با استفاده از تجهیزات و فناوری‌هایی که در اختیار فعالان قرار دارد از به وجود آمدن آلودگی و ایجاد ریزگردها تا حد ممکن جلوگیری می‌کنند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه فعالیت معادن شن و ماسه به تنهایی نمی‌تواند باعث به وجود آمدن ریزگردها و گرد و غبار در هوا شود، افزود: با توجه به آنالیز شیمیایی ماده اولیه برای تولید شن و ماسه که سنگ لاشه آهکی است، مواد مضر و آلوده‌کننده‌ای در شن و ماسه که خطری برای محیط‌زیست داشته باشد، وجود ندارد.

باقری به انواع ماسه‌ها و میزان آلودگی که ممکن است به همراه داشته باشند، اشاره کرد و افزود: ماسه ریخته‌گری که کاربردهای فراوانی در صنایع دارد، ماده اولیه آن را گرد سیلیس تشکیل می‌دهد و این در حالی است که هنگام تولید به دلیل نوع ماده تشکیل‌دهنده بسیار سمی بوده و در صورتی که کنترل لازم و درستی هنگام تولید وجود نداشته باشد، باعث صدمه و آسیب رساندن به محیط خواهد شد. اما در مورد شن و ماسه‌هایی که در معادن برداشت می‌شود، ماده آن به گونه‌ای است که استفاده از آن هیچ‌گونه خطری ندارد، چرا که ماده اولیه این محصول سنگ لاشه بوده و طبق آنالیزهای شیمیایی که بر روی آن انجام شده تنها ماده اولیه آن را کربنات کلسیم تشکیل می‌دهد.

وی در ادامه با بیان اینکه آلودگی در رابطه با مواد معدنی شن و ماسه تنها در بخش فرآوری به وجود خواهد آمد، افزود: برای دانه‌بندی شن و ماسه از دستگاهی به نام «سرند» استفاده می‌شود که با ایجاد لرزش و ارتعاش عمل جداسازی شن و ماسه را انجام می‌دهد و این در حالی است که حرکت و نوع کارکرد سرندها به گونه‌ای است که زمینه ایجاد گردوخاک را فراهم می‌کند، به همین جهت به ازای هر ۶ دستگاه سرند از دستگاهی به نام «بک‌فیلتر» استفاده می‌شود که با قرارگیری در دهانه سرند گرد و خاک تولیدشده را از محیط حذف می‌کند و امکان آلودگی‌ها را به حداقل کاهش می‌دهد. البته باید توجه داشت که قدرت و کیفیت دستگاه بک‌فیلتر ارتباط مستقیم با میزان آلودگی هوا خواهد داشت.

باقری تاکید کرد: تنها راهکاری که می‌تواند از انتشار گردوغبار و ایجاد ریزگردها جلوگیری کند استفاده از دستگاه بک‌فیلتر با قدرت بالاست.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۴۲
کد مطلب: 22906
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت