گروه معادن مس
 
سرنوشت نا معلوم معدن مس چراغی
گروه معادن >مس - در حاليكه بيش از يكسال و نیم از اكتشاف و بررسي های كارشناسي انجام شده در معدن مس چراغي واقع در منطقه لپه زنك در جنوب شرق تهران و اعلام وجود رگه هاي طلا در اين معدن مي گذرد اما خبرهاي جديد، حاكي از آن است كه عمليات توسعه اين معدن و ادامه كار بهره برداري آن با پاره اي مشكلات از سوي برخي ارگانها روبروشده است.
 
به گزارش ماین نیوز، معدن مس چراغي واقع در 18 كيلومتري جنوب شرق تهران در محدوده شمالي جاده تهران- سمنان و يك كيلومتري روستايي به نام لپه زنك قرار دارد كه سال 1387 شناسايي شد و در خردادماه 88 به ثبت رسيد و پس از حدود 5 سال موفق به كسب پروانه اكتشاف در مرداد 92 گرديد.

اين معدن در زميني 14 ضلعي به مساحت 8/ 20 كيلومتر واقع شده است. منطقه از نظر جغرافيايي، ناحيه اي كوهپايه اي با تابستان های نسبتا گرم و زمستان هاي معتدل است كه در آن به ندرت برف مي بارد. بخش شمالي، كوهستاني تر و بخش مركزي و جنوبي تقريبا تپه ماهوري است.

*علی اكبر چراغي مکتشف و بهره بردار: در حال حاضر با شكايت مسئولان يك ارگان، معدن مس چراغي تا اطلاع ثانوي تعطيل شده است

براساس تحقيقات كارشناسان و آناليز كاني‌هاي نمونه برداري شده، اين منطقه از نظر زمين شناسي در منطقه ساختماني رسوبي قرار دارد و در آن واحدهایي از ژوراسيك و كرتاسه ديده مي شود.

بخش اعظم واحدهاي زمين شناسي آن مربوط به ولكانيك هاي پالئوسن- ائوسن شامل آندزيت، پيرو كلاستيك- توف- تراكيت و سنگ هاي آذر آواري است. همچنين سازند فاجان به طور بين انگشتي در كنار ولكانيك هاي فوق گسترش چشمگيري دارد. ساخت محدوده اكتشافي از ساخت هاي عمومي منطقه تبعيت مي كند و 95 درصد سنگهاي متشكله آن از سري هاي آتشفشاني است و منطقه به طور كلي تحت تاثير گرمابي شديد حداقل در دو مرحله قرار گرفته است.

علي اكبر چراغي مكتشف و بهره بردار فعال معدن مس چراغی واقع در استان تهران كه سال گذشته وجود ذخاير قابل توجهی از رگه هاي طلا در اين معدن را خبر داده بود، در گفت و گوي جديد خود با خبرنگار ما، با بيان اينكه 90 درصد اكتشاف در اين معدن طي يكسال گذشته انجام شده است از ناهماهنگي برخي ارگانهاي دولتي و توقف كارهاي باقيمانده اكتشافي و بهره برداري از اين معدن اظهار نارضايتي كرد.

وي به ويژه از مسئولان اداره کل منابع طبيعي استان تهران گلايه كرد و افزود: شكايت اين ارگان به بهانه تداخل با طرح های آبخیزداری و زمین خواری و تسطیح زمین و ... موجب صدور قرار بازداشت يك ميليارد توماني براي او و تعطيلي و ركود كار معدن شده است، در حاليكه این محدوده حتی موافقت اداره منابع طبیعی شهرستان ری و نیز مجوز فعاليت و بهره برداري از معدن مس چراغی ، به استناد ماده 24 قانون معادن و اصلاحیه اجرای آن که قبلاً براي معدن مس چراغي صادر شده است را دارد.

نامبرده با اخذ مجوز لازم مبادرت به انجام عملیات اکتشافی در محدوده مذکور نموده است. این موارد قانونی بارها مورد تاکید مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران بوده و دستورات لازم جهت بررسی و وفق تبصره 2 ماده 19 قانون معادن که صراحتا هرگونه تصرف اشخاص حقیقی و یا حقوقی در محدوده دارنده مجوز را منع نموده و ایشان را مجرم تلقی مینماید، صادر گردیده است. وی اشاره نمود که طبق ماده 24 قانون معادن جهت تسریع در امر اکتشاف و بهره برداری از معادن، دستگاه های اجرایی مکلف اند حداکثر ظرف مدت 2 ماه نسبت به استعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام نظر نمایند و عدم اعلام نظر در مهلت مقرر به منزله موافقت دستگاه های مذکور تلقی و پروانه اکتشاف حداکثر 3 ماه پس از استعلام صادر میشود.

وي تاکید کرد: با توجه به اینکه این محدوده معدنی برای کشور استراتژیک و حائز اهمیت است، اقدام اداره كل منابع طبيعي و شكايت از اينجانب و توقف كار معدن مردود است و بايد پس گرفته شود.

چراغي گفت: جدا از منابع طبيعي، اين روزها حتي ارگان هاي مختلف از جمله فرمانداري، بویژه بخشداري بخش خاوران، شهرداري و اداره کل حریم شهرداری و برخی افراد محلی با مکاتبات غیر متعارف ، به این پرونده ورود و مانع ادامه كار ما شده اند که خود چالش بزرگی است و دقيقا نمي دانم خواسته و حرف حساب آنها چيست و آيا همه اين ارگانها دست به دست هم داده اند كه معدن را تعطيل كنند.

تنها مکتشف و بهره بردار معدن مس استان تهران با اشاره به قانونمند بودن مجوز اکتشاف و بهره‌برداري سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و پروانه اكتشافي صادره از سوي شوراي عالي معادن اين وزارتخانه براي معدن مس چراغي تصريح كرد: علاوه بر اعتبار اين مجوزها، اينجانب حدود 50 ميليون تومان حقوق دولتي بخش معدن مس چراغي را نيز پرداخت کرده ام و اگر موانع دستگاه‌های یاد شده نبود ظرف یکسال اکتشاف کامل معدن انجام میشد و نیاز به تمدید مجدد نداشت.

وي افزود: بعد از همه اين مشكلات، اخيرا اداره پارک های ملی خجیر و سرخه حصار نيز به عنوان آخرين ارگان دولتي با ارسال نامه اي دستور به توقف عملیات معدن داده است. در حالي كه در توافق نامه شماره 202621/ 60 مورخ 26/ 09/ 93 بين خانم ابتكار معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست و مهندس نعمت‌زاده وزير صنعت، معدن و تجارت آمده است، تمديد و انتقال مجوزهاي معدني مسبوق به سابقه فعال( دارندگان پروانه اكتشاف، گواهي كشف و پروانه بهره برداري) در مناطق حفاظت شده محيط زيست مطابق با قانون معادن و آئين نامه اجرايي آن با رعايت ضوابط زيست محيطي و صرفا در همان محدوده داراي مجوز بلامانع است.

چراغي ادامه داد: با آن كه اين توافقنامه دست وزارت صنعت، معدن و تجارت را براي صدور هرگونه مجوزي باز كرده است، اما اين اقدام هنوز صورت نگرفته و به نظر مي رسد سازمان محيط زيست موضع برتري نسبت به وزارتخانه دارد و وزارتخانه را به سكوت واداشته است.

وی با بيان اينكه 6 سال است هزينه هاي اين معدن را از جيب خود پرداخت مي كند و ديناري درآمدزايي نداشته است اظهار کرد: در حال حاضر هم معدن مس چراغي معطل مجوز واحد اكتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت است که طی نامه ای با استناد به نامه دفتر محیط طبیعی و دفتر زیست گاههای سازمان محیط زیست کلیه طرح های اکتشافی و صدور مجوزهای مربوطه را بصورت تعلیق درآورده است.

در صورت حمايت لازم از معدن مس چراغي و رفع محدوديت ها و موانع ايجاد شده، يقين بدانيد آينده اين معدن مس بزرگ استان تهران بسيار درخشان خواهد بود و قطعا با استخراج و اكتشاف گسترده از آن به يكي از معادن مهم كشور تبديل خواهد شد.

چراغي همچنين از صرف هزينه هاي سنگين براي رفع موانع ایجاد شده، احداث جاده ، بازکردن سینه کار، احیای چشمه، ساخت آبشخور و ایستگاه نگهبانی برای جلوگیری از ورود غیرضروری افراد به داخل منطقه و ساير الزامات زيست محيطي نام برد و با توجه به اقدامات انجام شده خواستار رفع توقف این معدن و تسهیل شرايط براي ادامه كار آن شد. وی در ادامه خاطر نشان کرد : بعنوان همیار فعال محیط زیست تاثیر بسزایی در منطقه داشته ام.

بهره بردار و مکتشف معدن مس چراغي در پايان از اكتشاف 2080 هكتار از كل محدوده اكشتافي اين معدن خبر داد و در مورد استحصال مس از اين معدن و وجود رگه هاي طلا به مقدارppm 8 گفت: در صورت حمايت لازم از معدن مس چراغي و رفع محدوديت ها و موانع ايجاد شده، يقين بدانيد آينده اين معدن مس بزرگ استان تهران بسيار درخشان خواهد بود و قطعا با استخراج و اكتشاف گسترده از آن به يكي از معادن مهم كشور تبديل خواهد شد.



تاریخ انتشار : چهارشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۰۰
کد مطلب: 21846
 
مرجع : دنیای اقتصاد