گروه معادن ساير حوزه ها
 
باریت و فلورین عناصر استراتژیک آینده
گروه معادن >ساير حوزه ها - امروزه صنایع های‌تک و ریزپردازنده‌ها در بیشتر کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه سهم اصلی را در اقتصاد برعهده داشته و بسیاری از کشورها با تکیه بر همین صنایع نه‌تنها سهم خود را در بازارهای جهانی افزایش داده‌اند بلکه توانسته‌اند زمینه رشد و توسعه اقتصادی کشور متبوع خود را نیز فراهم کنند. در واقع این صنایع رشد و توسعه خود را مدیون مواد اولیه معدنی همچون باریت و فلورین هستند که هم‌اکنون نقش پنجمین عنصر استراتژیک جهان را به خود اختصاص داده‌اند.
به گزارش ماين نيوز، در کشور ما نیز باتوجه به ظرفیت بالای ذخایر معدنی این دو ماده معدنی به‌وفور یافت شده و هم‌اکنون در برخی از نقاط کشور مورد بهره‌برداری قرار گرفته است. البته باریت و فلورین هر کدام به‌صورت مجزا در طبیعت یافت شده و امکان استخراج آن فراهم است اما در برخی از موارد فلورین به‌عنوان محصول جانبی در معادن باریت نیز قرار می‌گیرد.

شاید به جرات بتوان گفت که در قرن آینده قدرت در دست کشورهایی است که از صنایع های‌تک و ریزپردازنده برخوردار باشند. بنابراین در اختیار داشتن مواد اولیه موردنیاز این صنایع می‌تواند مزیتی پرقدرت برای کشور محسوب شود که نیازمند سرمایه‌گذاری و توجه ویژه متولیان بخش معدن است. موضوعی که هم‌اکنون در رابطه با باریت و فلورین کمتر دیده می‌شود.

سرمد روزبه کارگر در رابطه با فلورین و باریت به‌عنوان دو محصول پرکاربرد در صنایع مختلف همچون های‌تک می‌گوید: فلورین که به‌عنوان پنجمین عنصر استراتژیک جهان شناخته شده طیف وسیعی از کاربردها را به خود اختصاص داده است. این عنصر در صنایع مختلف همچون صنایع شیمیایی، ژئوپلتیک، صنایع نظامی و صنایع های‌تک همچون الکترونیک و... مورد استفاده قرار می‌گیرد. ساخت آی‌تی و بردهای مخصوص که در هواپیماهای مدرن و موشک مورد استفاده قرار می‌گیرند از دیگر کاربردهای این عنصر استراتژیک است.

مدیرکل اکتشافات فلزی و غیرفلزی و کانی‌های صنعتی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی در ادامه با بیان اینکه عنصر فلورین علاوه بر اینکه خود ماده معدنی مجزایی است در برخی از مواقع به‌عنوان محصول جانبی در کنار معادن باریت یافت می‌شود، گفت: باتوجه به وجود ذخایر فلورین در کشور امکان فرآوری آن برای صنایع مختلف وجود داشته و فرآوری آن صرفه اقتصادی به همراه خواهد داشت. در کشورهای پیشرفته و صنعتی با انجام عملیات فرآوری پیشرفته روی این عنصر استراتژیک زمینه استفاده از آن در صنایع های‌تک فراهم می‌شود.



چین بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده

وی به فعالیت‌های سازمان زمین‌شناسی برای شناسایی محدوده‌هایی که ذخایر فلورین را در خود جای داده اشاره کرد و افزود: درحال‌حاضر در استان مازندران ۷ محدوده معدنی فلورین که ذخایر قابل توجهی در آن وجود دارد شناسایی شده است. همچنین ذخایر دیگری از فلورین در نقاط مختلف ایران وجود دارد که از آن جمله می‌توان به کاشان اشاره کرد به گونه‌ای که هم‌اکنون در کارخانه آهک این شهرستان فعالیت‌هایی نیز روی فلورین در حال انجام است. روزبه کارگر با بیان اینکه چین به‌عنوان بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده فلورین در دنیا شناخته شده است، افزود: چین درحال‌حاضر به دلیل پیشرفت روزافزون در صنایع های‌تک و ریزپردازنده‌ها به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان فلورین تبدیل شده است. این در حالی است که تا پیش از این چینی‌ها بیشتر تولیدات خود را به امریکا صادر می‌کردند که باتوجه به افزایش مصرف داخلی صادرات خود را محدود کردند که در نتیجه این رویکرد بازار عرضه و تقاضای این ماده معدنی تحت شعاع قرار گرفت.

روزبه کارگر معتقد است فروش مواد معدنی به صورت خام ضربه بزرگی به اقتصاد کشور وارد می‌کند، چراکه در صورت فرآوری و صادرات محصول نهایی ارزش‌افزوده چندین برابری را به دنبال داشته و می‌توان گفت که این موضوع در رابطه با موادی که از ارزش اقتصادی بالایی در دنیا برخوردار هستند اهمیت بیشتری دارد.

وی همچنین به وجود ذخایر باریت در نقاط مختلف کشور اشاره کرد و گفت: باریت از جمله محصولات معدنی است که کاربردهای فراوانی در صنایع نفت و های‌تک داشته و این در حالی است که در برخی از معادن باریت کشور فلورین نیز به‌عنوان محصول جانبی در کنار باریت یافت می‌شود که مورد بهره‌برداری و استخراج قرار می‌گیرد. وی افزود: استفاده از باریت برای صنایع نفتی نیاز به فرآوری و فناوری پیچیده‌ای نداشته و تنها کاربرد باریت در صنایع های‌تک با توجه به فرآوری متفاوت آن نیازمند تجهیزات و دانش روز است.

وی افزود: درحال‌حاضر باریت تولیدشده در کشور پاسخگوی نیاز داخلی بوده و از سوی دیگر با توجه به گستردگی ذخایر این ماده معدنی و همچنین افزایش تقاضا در بازارهای جهانی امکان صادرات نیز فراهم است.



تمایل اندک سرمایه‌گذاران

وحید صائب‌فر، رییس کمیته تخصصی زمین‌شناسی نظام مهندسی عمران تهران و رییس کمیته اکتشاف خانه معدن نیز در رابطه با میزان ذخایر باریت در کشور به می‌گوید: درحال‌حاضر ذخایر عمده و بزرگ باریت در نقاطی همچون یزد، کوهبنان، خمین و شازند استان مرکزی وجود دارند. همچنین ذخایری از این کانی در کوه‌های البرز و اطراف تهران نیز دیده می‌شوند.

وی با عنوان اینکه در قرن آینده کشورهای قدرتمند از صنایع های‌تک و ریزپردازنده بهره‌مند هستند، گفت: با وجود کاربرد و مصرف فراوان، باریت ماده معدنی پرطرفداری نیست.

همچنین از آنجایی که این کانی سفیدرنگ بیشتر معادن آن روباز هستند از این‌رو فعالیت‌های اکتشافی به آسانی در این بخش با تکیه بر دانش فنی و فناوری‌های موجود انجام می‌گیرد.

این درحالی است که در برخی موارد نحوه قرارگیری رگه‌های این ماده معدنی بهره‌برداری از آن را فاقد صرفه اقتصادی می‌کند.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون نیاز صنایع داخلی به باریت از طریق منابع موجود در کشور تامین می‌شود ادامه داد: با توجه به کاربرد باریت در صنایع پتروشیمی می‌توان گفت که نیاز کشور هم‌اکنون از طریق مواد معدنی موجود تامین شده و تنها در موارد مربوط به صنایع های‌تک همچون پزشکی نیازمند فرآوری‌های پیشرفته هستیم.

نکته جالب توجه این است که در معادن باریت علاوه بر اینکه محصول جانبی همچون فلورین یافت می‌شود در برخی از موارد خود باریت به‌عنوان محصول جانبی معادن سرب و روی شناخته می‌شود.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۲۰:۱۳
کد مطلب: 21081
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت