گروه معادن سرب و روی
 
رییس هیات‌مدیره انجمن معادن و صنایع سرب و روی ایران انتقاد کرد
ناهمخوانی گازوییل ایران با ماشین‌آلات معدنی روز
گروه معادن >سرب و روی - یکی از مشکلات حوزه معدن فرسودگی ماشین‌آلات است، عرصه‌ای که بارها تاکید شده مستلزم نوسازی است. حالا به تازگی برای حل این مشکل، ماشین‌آلات ۵ سال ساخت وارد کشور شده، اما متاسفانه مشخص شده که سوختشان با سوخت داخل کشور همخوانی ندارد و به همین دلیل دستگاه‌های وارداتی معدن در گمرک بازرگان باقی مانده‌اند!
 
به گزارش ماین نیوز، گفته می‌شود ماشین‌آلاتی که وارد کشور شده گازوییل یورو ۶ دارند، یعنی باید مقدار گوگردشان کمتر از ۵ پی‌پی‌ام باشد، این در حالی است که گازوییلی که در کشور ما مورد استفاده است تا ۱۱ هزار پی‌پی‌ام نیز گوگرد دارد. بنابراین طبق نظر معدنی‌ها سوخت یورو ۶ در ایران وجود ندارد و با ماشین‌آلات واردشده کاری نمی‌توان کرد. با توجه به اینکه ما گازوییل ماشین‌آلات وارداتی را نداریم، درنتیجه باید ماشین‌آلات قدیمی‌تر وارد کشور می‌شد که با سوخت کم‌کیفیت ایران بتوانند همخوانی داشته باشند.

در این خصوص کارشناسان باور دارند با اینکه دولت موظف است چنین مشکلاتی از جمله سوخت سالم و با‌کیفیت را برای بخش معدن فراهم کند و به آنها ماشین‌آلات نو برساند، اما شاهدیم که صرفا بر دریافت حقوق دولتی تمرکز شده و گویا قرار نیست مشکل بخش معدن حل شود.

معدنکاری که با سختی‌های امروز از جمله تحریم، تورم و بخشنامه‌های متعدد کار می‌کند، با موانع ابتدایی هم مواجه می‌شود. درحالی که سوخت باید به حد وفور و به میزان لازم در اختیار معدنکار قرار گیرد، اما این مهم را هم نمی‌تواند به راحتی به دست آورد. معدنکاران بر همین اساس تاکید می‌کنند که دولت قرار نیست از بخش تولید کشور حمایت کند. گویا در سال مهار تورم و رشد تولید‌، این عرصه قرار نیست با رفع مشکلات جدی روبه‌رو شود. این در حالی است که مدیر روابط‌عمومی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی به تازگی گفته است در زمینه ماشین‌آلات معدنی به زودی اتفاقات خوبی رقم خواهد خورد و با شرکت هپکو به‌زودی تفاهمنامه‌‌ای منعقد می‌شود.

هزینه بی‌تجربگی

در این رابطه رییس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی ایران با اشاره به اینکه کسی که ماشین‌ها را وارد کشور کرده اصلا تجربه‌ای نداشته است، به «جهان‌صنعت» گفت: ما اصلا گازوییل این ماشین‌آلات را نداریم، درنتیجه ما باید ماشین‌آلات قدیمی‌تر وارد کنیم یا ماشینی که قادر باشد با سوخت کم‌کیفیت ایران که سرشار از گوگرد است، کار کند.

حسن حسینقلی تصریح کرد: ماشین‌آلاتی که وارد کشور شده گازوییل یورو ۶ دارند، یعنی باید مقدار گوگردشان کمتر از ۵ پی‌پی‌ام باشد، اما برای ماشین‌آلات یورو ۵ مقدار گازوییل کمتر از ۲۰ پی‌پی‌ام است. این در حالی است که گازوییلی که در کشور ما مورد استفاده است تا ۱۱ هزار پی‌پی‌ام نیز گوگرد دارد.

رییس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی ایران با بیان اینکه گوگرد آلودگی ایجاد می‌کند، ادامه داد: هنگامی که گوگرد در ماشین‌آلات می‌سوزد هزاران ترکیبات سولفوره تولید می‌کند که بسیار مضر است. با توجه به اینکه هزینه کاهش گوگرد برای دولت بسیار زیاد است، درنتیجه در پالایشگاه‌ها گازوییل خوبی تولید نمی‌شود. به این ترتیب شاهد این هستیم که در گازوییل مقدار بسیار زیادی آب و گوگرد وجود دارد.

او با اشاره به وضعیت استاندارد ماشین‌آلات در سطح جهانی گفت‌: ماشین‌هایی که در دنیا تولید می‌شوند برای اینکه هزینه‌ها را کاهش دهند باید سوخت یورو ۶ داشته باشند. این مساله به این خاطر است که ماشین به‌طور پی‌در‌پی و مداوم خراب نشود. این در حالی است که از جمله مشکلاتی که معدنکاران ما دارند بحث آب و گوگرد است که در گازوییل مصرفی‌شان وجود دارد و جالب اینکه در این بین دولت نه‌تنها هیچ کاری نمی‌کند، بلکه به‌طور مداوم هزینه‌های بسیار بالایی برای معدنکاران به وجود می‌آورد.

تناقض عملکرد دولت

رییس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی ایران با بیان اینکه مطالبات دولت با خدماتش همخوانی ندارد، تصریح کرد: معدنکار باید حقوق دولتی پرداخت کند و برای گرفتن آن هم ساز‌و‌کار خاصی در قانون پیش‌بینی شده است. اگر هم آن را ارائه ندهد، دولت می‌تواند معدن را از صاحبش دریافت کند، اما متاسفانه شاهدیم که هر روز فشارها بر بخش معدن بیشتر می‌شود.

حسینقلی با اشاره به تصمیم مجلس در ارتباط با افزایش حقوق دولتی گفت: از زمانی که مجلس سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ بدون هماهنگی با دولت حقوق دولتی را ۴۰ برابر کرد فشار بر معادن کوچک بیشتر شده است. درحالی که تمامی معادن ایران دارای پروانه بهره‌برداری هستند و مشخص شده که آنها سالی چقدر استخراج می‌کنند و چقدر باید حقوق دولتی پرداخت کنند، اما حتی اگر استخراج هم نکنند دولت حقوق دولتی را خواهد گرفت!

رییس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی ایران با اشاره به نگاه پیچیده دولت خاطرنشان کرد: درحالی که آن چیزی که در پروانه نوشته شده ملاک محاسبه حقوق دولتی است و همچنین سنوات قبل هم مشخص است، اما این مساله به شدت از سوی دولت پیچیده است. علی‌رغم اینکه به باور ما این روند کار ساده‌ای است و دولت می‌تواند مطرح کند که به صورت بالقوه می‌تواند به میزان مشخصی حقوق دولتی را دریافت کند. در این بین اگر دولت حقوق دولتی سنوات قبل را از شرکت‌های بزرگ و خصولتی (که دولت طلبکار آنهاست) دریافت کند، دیگر در خصوص معادن کوچک فشار زیادی جهت دریافت حقوق دولتی به معادن کوچک وارد نمی‌شود.

سلطه پشت میزنشینان بر معدنی‌ها

حسینقلی با انتقاد از بی‌توجهی مسوولان به واقعیت‌های معدنکاری در کشور گفت: امروز متاسفانه در ادارات و سازمان‌های استان‌ها و شهرستان‌ها شخصی نشسته و مطرح می‌کند که ماده معدنی به این میزان ارزش دارد. بنابراین هیچ توجهی به فاکتور فروش معدنکار نمی‌کنند! گاهی هم در مقابل دریافت حقوق دولتی مواد ناریه را در اختیار آنها نمی‌گذارند تا معدنکار را تحت فشار قرار دهند، اما هر دوی این کارها غیرقانونی است و در هیچ کجای قانون ننوشته که برای گرفتن حقوق دولتی باید سوخت یا مواد ناریه را ممنوع کرد.

رییس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی ایران با انتقاد از عملکرد وزارت صمت در این عرصه گفت: در این بین وزارتخانه هیچ عکس‌العملی نشان نمی‌دهد و تنها خود را مامور گرفتن حقوق دولتی می‌داند. این در حالی است که معدنکار هیچ تسهیلات و حمایتی در بخش‌های مختلف از جمله اکتشاف، فرآوری، نقدینگی، تکنولوژی نو، مواد ناریه و… ندارد. از طرف دیگر شاهدیم که با معارضان محلی و دولتی هیچ کاری ندارند و تنها جلوی کار معدنکار را می‌گیرند، گویا مشکل اصلی تنها شخص معدنکار است!
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۶ تير ۱۴۰۲ ساعت ۲۳:۳۴
کد مطلب: 67420
 
مرجع : جهان‌صنعت