گروه صنایع معدنی فولاد
 
شمارش معکوس اجرای پروژه افزایش ظرفیت ارفع
 
به گزارش ماین نیوز، افزایش ظرفیت واحدهای تولیدی یکی از بهترین راهکارها برای حفظ سرمایه شرکت محسوب می‌شود زیرا اگر قرار باشد یک واحد تولیدی دیگر به بهره‌برداری برسد، در این صورت باید سرمایه جدیدی صرف احداث شود که در برخی مواقع با توجه به نقدینگی شرکت و شرایط موجود، امکان توسعه وجود ندارد. از این رو، برخی شرکت‌ها ترجیح می‌دهند ظرفیت تولید خود را در واحد موجود افزایش دهند که هم زمان کمتری می‌برد و هم اینکه به سرمایه کمتری نیاز دارد. در این راستا، پروژه افزایش ظرفیت زیرسقف فولادسازی در راستای افزایش ظرفیت تولید شمش از 800 هزار تن به یک میلیون تن و افزایش تعداد مقاطع ریخته‌گری ازجمله طرح‌های توسعه‌ای ارفع است که در اواسط تیر ماه سال جاری و در مدت زمان یک ماه انجام خواهد شد. در این رابطه با سید محمد موسوی، معاون بهره‌برداری شرکت آهن و فولاد ارفع گفت‌وگویی انجام داده است که در ادامه خواهید خواند:

توضیحاتی در خصوص وضعیت واحدهای بهره‌برداری ارفع بفرمایید.

شرکت آهن و فولاد ارفع، دو واحد بهره‌برداری احیا مستقیم و فولادسازی را در اختیار دارد. سال گذشته، واحد احیا مستقیم این شرکت پس از اجرای طرح توسعه از 800 هزار تن به 1.2 میلیون تن ارتقا یافت که در حال حاضر تمام آهن اسفنجی مورد نیاز واحد فولادسازی را تامین می‌کند.

روش تولید فولاد مذاب در واحد فولادسازی شرکت آهن و فولاد ارفع، استفاده از کوره قوس الکتریکی (EAF) است که این روش از نظر زیست‌محیطی، پاک‌ترین روش در میان روش‌های تولید فولاد در مذاب به شمار می‌رود.

یکی از مدرن‌ترین کوره‌های حال حاضر کشور و حاصل تکنولوژی روز کشور ایتالیا، کوره قوس الکتریکی مورد استفاده در شرکت آهن و فولاد ارفع است. این کوره با ظرفیت 180 تن، قابلیت تولید 800 هزار تن فولاد در سال را دارد. مجهز بودن کوره قوس الکتریکی واحد فولادسازی شرکت آهن و فولاد ارفع به لانس‌های خودکار تزریق اکسیژن و کربن از مهم‌ترین مزایای آن است و در سال جاری، طرح توسعه زیرسقف میزان تولید به یک میلیون تن در سال در دستور کار خواهد بود. واحد فولادسازی علاوه بر کوره قوس الکتریکی دارای بخش‌های تصفیه فولاد در کوره پاتیلی (LF)، گاززدایی و کربن‌زدایی تحت خلأ (VD-VOD) و ریخته‌گری پیوسته (CCM) نیز هست.

در واحد تصفیه فولاد در کوره پاتیلی، فولاد مذاب تخلیه شده از کوره قوس الکتریکی تحت عملیات دمش گاز آرگون قرار می‌گیرد و ناخالصی‌هایی ازجمله گوگرد از آن جدا می‌شود. در نهایت بعد از تنظیم ترکیب شیمیایی، بنا به نوع محصول تولیدی به بخش‌های بعدی، یعنی گاززدایی و کربن‌زدایی تحت خلأ و یا ریخته‌گری پیوسته انتقال می‌یابد. یکی از ویژگی‌های بارز واحد فولادسازی شرکت آهن و فولاد ارفع که آن را از بسیاری از فولادسازی‌های کشور متمایز کرده، بهره‌گیری آن از بخش گاززدایی و کربن‌زدایی تحت خلأ (VD-VOD) است. در این بخش بعد از قرار دادن فولاد مذاب در معرض خلأ و انجام سایر فرایندها، امکان تولید انواع فولادهای کیفی و آلیاژی برای کاربردهای حساس فراهم می‌شود. از آنجایی که اکثر واحدهای فولادسازی موجود در کشور تنها قادر به تولید فولادهای ساده و ساختمانی هستند، فولادسازی شرکت آهن و فولاد ارفع با دارا بودن بخش (VD-VOD) و توانایی تولید گستره‌ای از فولاد‌های کیفی و آلیاژی، می‌تواند نقش موثری در کاهش واردات این فولادها به کشور داشته باشد.

فولاد مذاب تخلیه شده از کوره قوس الکتریکی پس از تصفیه و تنظیم ترکیب شیمیایی در بخش‌های کوره پاتیلی، گاززدایی و کربن‌زدایی تحت خلاء، جهت ریخته‌گری و تبدیل شدن به شمش فولادی به واحد ریخته‌گری پیوسته (CCM) ارسال می‌شود.

ماشین ریخته‌گری موجود در واحد فولادسازی شرکت آهن و فولاد ارفع از نوع قوسی بوده و دارای 6 خط ریخته‌گری است. قالب‌های ریخته‌گری در این ماشین به همزن الکترومغناطیس(EMS) مجهز هستند که باعث می‌شود، شمش تولیدی ساختار متالورژیکی مطلوبی داشته و محصول نهایی تهیه شده از آن از کیفیت بالایی برخوردار باشد. همچنین وجود تجهیزات جانبی ریخته‌گری ازجمله امکانات ریخته‌گری زیرسطحی و حفاظت شده باعث شده است که محصولات تولیدی شرکت آهن و فولاد ارفع، عاری از حباب‌های گازی و دارای کیفیت سطح بسیار مطلوبی باشد.

در نهایت واحد فولادسازی ارفع قابلیت تولید انواع شمش فولادی با ابعاد 130 در 130، 150 در 150 و 200 در 200 میلی‌متر را دارا است که بعد از اجرای طرح افزایش ظرفیت مقطع 125 در 125 میلی‌متر و مقطع گرد با قطر 220 میلی‌متر به مقاطع فعلی اضافه خواهد شد.

واحدهای تولیدی شرکت آهن و فولاد ارفع در سه ماه نخست سال جاری چه عملکردی از خود بر جای گذاشتند؟

شرکت آهن و فولاد ارفع شامل دو بخش تولیدی احیا و فولادسازی است که با رهنمودهای مدیرعامل محترم و تلاش پرسنل زحمتکش در هر دو بخش در سه ماه اول سال 1401، شاهد رشد چشمگیر در میزان تولید محصولات این واحد‌ها بوده‌ایم. به گونه‌ای که در فروردین امسال، بیشترین میزان تولید در بخش فولادسازی و در خرداد ماه بیشترین میزان تولید در واحد احیا از ابتدای راه‌اندازی به دست آمد.

با توجه به قطعی برق در واحدهای فولادسازی چه تمهیداتی در این زمینه برای روزهای پیش‌رو اندیشیده‌اید؟

در سال جاری، این شرکت با توجه به پیش‌بینی محدودیت برق در تابستان، انجام پروژه افزایش ظرفیت فولادسازی خود را در تابستان و در بازه قطعی برق برنامه‌ریزی کرده است. همچنین با توجه به استمرار این معضل و چالش در صنعت فولاد در سال‌های آتی، این شرکت برای احداث نیروگاه برنامه‌ریزی‌هایی را صورت داد.

ارفع چه طرح‌های توسعه‌ای را در سال جاری در دست اقدام دارد؟

در سال گذشته، پروژه افزایش ظرفیت زیرسقف فولادسازی در راستای افزایش ظرفیت تولید شمش از 800 هزار تن به یک میلیون تن و افزایش تعداد مقاطع ریخته‌گری ازجمله طرح‌های توسعه‌ای ارفع تعریف شد. این پروژه در اواسط تیر ماه سال جاری و در مدت زمان یک ماه انجام خواهد شد. همچنین در این بازه طرح‌های اصلاحی و بهینه‌سازی در راستای رفع برخی از موانع و کاهش زمان توقفات اضطراری برنامه‌ریزی می‌شود و اجرا خواهد شد.



تاریخ انتشار : دوشنبه ۶ تير ۱۴۰۱ ساعت ۲۳:۵۶
کد مطلب: 61744
 
مرجع : فلزات آنلاین