گروه بورس سهام و فلزات
 
تاثیر ویروس کرونا بر بازار بورس
شرکت‌های معدنی تعادل «اوراق بهادار» را حفظ کردند
گروه بورس سهام و فلزات - جداول آماری ۷۲ شرکت حوزه معدن و صنایع معدنی در بورس تهران گویای آن است که این شرکت‌ها سال گذشته بیش از ۱۵۶ هزار میلیارد تومان فروش داشته‌اند که نسبت به سال ۹۷ رشد ۶۰ درصدی را نشان می‌دهد.
 
به گزارش ماین نیوز، شرکت ملی صنایع مس ایران با ۲۲.۷ هزار میلیارد تومان، افزایش ۱۲۵ درصدی فروش را در مقایسه با سال ۹۷ به‌دست آورد. شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر نیز در سال ۹۸ به فروش ۱۳ هزار میلیارد تومانی رسید که در مقایسه با سال ۹۷ بالغ بر ۴۶ درصد رشد داشته است.

خداداد غریب‌پور، رئیس هیات عامل ایمیدرو در این باره اعلام کرد از ۳۴ هزار میلیارد تومان سود انباشته شرکت‌های بورسی، بیش از ۱۶ هزار میلیارد تومان متعلق به بخش معدن و صنایع معدنی بوده است. صمت برای بررسی وضعیت بورس در شرایط فعلی و تاثیر ویروس کرونا بر آن گزارشی تهیه کرده که در زیر می‌خوانید.

سود معدنی‌ها در بورس

امیربیژن یثربی، برگزیده بنیاد ملی نخبگان در علوم زمین درباره تاثیر ویروس کرونا بر بورس گفت: برای بررسی اوضاع بورس همیشه باید روند تحولات جهانی را بررسی کنیم. آنچه امروز در دنیا اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده شیوع ویروس کرونا است. براساس اعلام اولیه صندوق بین‌المللی پول این ویروس ۵ درصد اقتصاد دنیا را تحت تاثیر قرار داده اما در شرایط حاضر تاثیر آن افزایش یافته و به‌نوعی منجر به یک فاجعه شده است.

براساس اعلام این سازمان اگر شیوع ویروس کرونا با همین شتابی که در اروپا و امریکای شمالی دارد، ادامه پیدا کند ممکن است تا یک سال دیگر افزون بر یک میلیارد نفر شغل خود را از دست بدهند. در دنیایی که جمعیت آن حدود ۸ میلیارد نفر است از دست رفتن این تعداد شغل فاجعه‌ای است که دنیا تا امروز به خود ندیده است.

برگزیده بنیاد ملی نخبگان در علوم زمین درباره تاثیر کرونا بر شرکت‌های معدنی که سهام‌شان در بورس اوراق بهادار دادوستد می‌شود، گفت: یک قاعده کلی وجود دارد که هرگاه صف خرید به‌وجود می‌آید، شاخص بورس رشد می‌کند و هرگاه صف فروش به‌وجود می‌آید، شاخص بورس افت می‌کند.

وقتی کشوری با بحران اقتصادی روبه‌رو شود از بودجه عمرانی آن کاسته و به بودجه جاری افزوده می‌شود. وقتی بودجه عمرانی کاهش پیدا کند ساخت‌وسازها و پروژه‌های توسعه‌ای کاهش می‌یابد، در نتیجه تقاضا برای مواد معدنی نیز سیر نزولی پیدا می‌کند. وقتی با کاهش تقاضا روبه‌رو شویم، از قیمت مواد معدنی کاسته می‌شود و در نتیجه سهام شرکت‌هایی که فعالیت معدنی می‌کنند و در بورس‌های معتبر خارجی عرضه می‌شوند افت شدیدی پیدا می‌کند؛ به‌طور مثال یکی از مواد معدنی که می‌تواند تحت تاثیر بحران اقتصادی قرار بگیرد، سنگ‌آهن است.

یثربی بابیان اینکه بورس در ایران با دنیا متفاوت است، اظهار کرد: باتوجه به تحریم‌ها، صادرات مواد معدنی کاهش چشمگیری داشته است. از طرف دیگر ما با کاهش شدید قیمت نفت روبه‌رو شده‌ایم، به‌نحوی‌که نفت به کالایی بی‌ارزش تبدیل شده است. در نتیجه در امسال ما با کسری بودجه روبه‌رو می‌شویم و به‌ناچار باید به قانون بودجه متمم‌هایی اضافه و کم کنیم.

او ادامه داد: دولت ایران یکی از دولت‌هایی است که بالاترین بودجه جاری را دارد؛ در نتیجه با کاهش پروژه‌های عمرانی روبه‌رو می‌شود و این مهم بر شرکت‌هایی که در حوزه معدن فعال هستند هم تاثیر می‌گذارد.

او با اشاره به خریداران حقیقی و حقوقی در سازمان بورس گفت: در چند سال اخیر برای اینکه سازمان بورس و شاخص کل کاهش پیدا نکند بار اصلی بر دوش شخصیت‌های حقوقی بوده است؛ به‌طور مثال، در روزهای اول شیوع ویروس کرونا به‌واسطه ترس عمومی در افراد حقیقی، صف فروش ایجاد شد.

برگزیده بنیاد ملی نخبگان در علوم زمین با بیان اینکه بورس اوراق بهادار ایران به‌طور نسبی به تعادل رسیده و خود را حفظ می‌کند، ادامه داد: به‌دلیل کاهش تقاضا برای مواد معدنی ما شاهد رشد قیمت نخواهیم بود اما ازآنجایی‌که حقوقی‌ها شروع به خرید می‌کنند، تعادل بازار حفظ می‌شود به‌عبارتی بار اصلی بر دوش حقوقی‌ها است؛ در نتیجه ما برخلاف سایر بورس‌های دنیا شاهد افت شدید بورس اوراق بهادار نخواهیم بود.

او ادامه داد: براساس گفته بسیاری از کارشناسان کرونا تا ۲ سال مهمان مردم دنیا خواهد بود و بعد از آن دوباره شاهد رشد اقتصادی در دنیا خواهیم بود. در این شرایط حقوقی‌هایی که سهام حقیقی‌ها را خریده‌اند به‌طور طبیعی رشد می‌کنند.

یثربی در پاسخ به این سوال که آینده بورس در بخش معدن را چطور پیش‌بینی می‌کنید، گفت: نخست اینکه بورس در دنیا با کاهش چشمگیری روبه‌رو خواهد بود، اما از آنجایی که همیشه در کشور ما حقوقی‌ها جور حقیقی‌ها را می‌کشند، شاهد افتی که بورس‌های دیگر دنیا دارند نیستیم و تعادل این حوزه در آینده نیز حفظ می‌شود. دوم اینکه کاهش نرخ سود بانکی در کشور باعث سرازیر شدن سرمایه به بورس اوراق بهادار می‌شود که رشد سریع این بازار را به‌دنبال خواهد داشت؛ بنابراین باتوجه به عوامل یادشده، بازار دادوستد سهام در ایران درحال‌حاضر با رشد مواجه شده است.

رشد ارزش سهام کگل در یک هفته

در هفته گذشته شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر رشد ۲۱ درصدی ارزش سهام را برای سهامداران خود پدید آورد و ارمغان جدیدی برای سهامداران این شرکت معدنی رقم خورد.

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر، کگل بین ۸۵ شرکت معدنی و صنایع معدنی توانست بالاترین جایگاه را کسب کند. با این رشد، ارزش بازار معدنی و صنعتی گل‌گهر به مرز ۶۴ هزار میلیارد تومان رسید. واپسین قیمت هر برگ سهام این شرکت در بورس ۱۳ هزار و ۳۱۷ ریال بوده است.

درحال‌حاضر ارزش ۸۵ شرکت در بورس به بیش از ۶۵۸ هزار میلیارد تومان می‌رسد که به‌این‌ترتیب «کگل» سهمی حدود ۱۰ درصدی از کل این بخش را در اختیار گرفته است.

گفتنی است شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر طی سال گذشته توانسته بالاترین میزان رشد تولید را بین شرکت‌های سنگ‌آهنی بورسی کسب کند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۷ ارديبهشت ۱۳۹۹ ساعت ۱۷:۴۷
کد مطلب: 50260
 
مرجع : روزنامه صمت