گروه صنایع معدنی فولاد
 
نخستین کنفرانس ملی «ریخته‌گری مداوم فولاد» ۲۶ و ۲۷ آذر برگزار می‌شود
ریخته‌گری مداوم فولاد مسیر رقابت را هموار می‌کند
گروه صنایع معدنی >فولاد - نخستین کنفرانس ملی «ریخته‌گری مداوم فولاد» ۲۶ و ۲۷ آذر در شهر بندرعباس با هدف شناسایی آخرین فناوری‌ها و دستاوردها در حوزه ریخته‌گری مداوم فولاد و شناسایی مشکلات و نیازهای فناوری و بومی‌سازی قطعات، تجهیزات و مواد توسط شرکت فولاد هرمزگان برگزار می‌شود.
 
به گزارش ماین نیوز، ریخته‌گری مداوم یکی از فناوری‌های مهم در صنعت فولاد است و از آنجا که دانش ریخته‌گری در جهان به‌طور مداوم در حال تکمیل و بروزرسانی است باید در ارتباط با این موضوع، ارزیابی مداومی از وضعیت صنعت کشور انجام شود. با توجه به‌وجود بستری مناسب برای استفاده از دانش، همفکری و تعامل شرکت‌های فولادی، انجمن‌های علمی نخبگان صنعتی و جامعه دانشگاهی کشور، فولاد هرمزگان برای نخستین‌بار در کشور کنفرانس تخصصی ریخته‌گری مداوم فولاد را در نیمه دوم سال ۹۸ در شهر بندرعباس برگزار می‌کند.

رویکرد دنیا چیست
در این رابطه محمود اسلامیان مدیرعامل پیشین فولاد مبارکه در گفت‌وگو با گفت: فولاد مانند هر صنعت دیگری در دنیا در حال توسعه و رشد بیشتر است و برنامه‌های توسعه‌ای خود را روی افزایش کیفیت و کاهش نرخ تمام شده متمرکز می‌کنند. فناوری ریخته‌گری مداوم در همین رابطه شکل گرفته و در واحدهای فولادی جهان مورد توجه قرار دارد.

وی افزود: در ریخته‌گری مداوم یک مرحله تولید یعنی تولید اسلب حذف می‌شود و به جای اینکه یک بار اسلب تولید، انبار و با ذوب دوباره به مرحله نورد برسد، به طور مستقیم از ریخته‌گری به نورد تبدیل می‌شود و یک مرحله تولید را با تمام هزینه‌های آن حذف می‌کند.
وی ادامه داد: این فناوری در فضای رقابتی شدیدی که فولاد در جهان دارد گزینه تعیین‌کننده‌ای برای واحدهای تولیدی داخلی است و به صنعت فولاد کمک می‌کند نرخ انرژی، حمل‌ونقل اسلب، اشغال سالن‌ها و انبارها را کاهش دهد.
اسلامیان با بیان اینکه چند واحد فولادی از جمله واحد فولاد سبا وابسته به فولاد مبارکه و فولاد هرمزگان از جمله کارخانجاتی هستند که مجهز به این فناوری هستند گفت: این فناوری عمر ۲۰ سال دارد و بسته به ظرفیت کارخانه‌ها و نوع محصولات تولیدی‌شان کاهش هزینه تمام شده متفاوتی را رقم می‌زند.

آینده ازآن ریخته‌گری مداوم است
سیداصغر مدنی معاون بهره‌برداری فولاد هرمزگان نیز در گفت‌وگو با عنوان کرد: برای نخستین بار کنفرانسی با موضوع ریخته‌گری مداوم در ایران برگزار می‌شود که نشان از اهمیت این موضوع دارد.
وی افزود: این کنفرانس با هدف تبادل اطلاعات و نظرات دانشگاهیان و صنعتگران در موضوع ریخته‌گری مداوم که فناوری به نسبت نویی در جهان است و ادامه بحث‌های بومی‌سازی و ساخت داخل برگزار می‌شود و محلی برای عرضه آخرین اطلاعات برای پیشرفت صنعت فولاد است.
وی با اشاره به اینکه ایران در آینده‌ای نزدیک باید به تولید ۵۰ میلیون تن فولاد دست یابد افزود: یکی از راه‌های تحقق این هدف، استفاده از فناوری‌هایی مانند ریخته‌گری مداوم است که با هزینه کمتری فولاد تولید می‌شود و تولید را رقابتی‌تر می‌کند.
مدنی در ادامه تاکید کرد: هدف این فناوری افزایش تولید، کاهش عیوب تولید و کاهش نرخ تمام شده است و از آنجا که کشور ما در شرایط تحریم به رویکرد بومی‌سازی نیاز دارد به برگزاری یک کنفرانس در این زمینه احساس نیاز می‌شد.

معاون بهره‌برداری فولاد هرمزگان ادامه داد: ما در طراحی فناوری ریخته‌گری هنوز به موفقیتی دست نیافته‌ایم اما در برنامه‌های آینده چنین رویکردی وجود دارد؛ با این حال باتوجه به تنوع در قطعات و تعداد زیاد آن توانسته‌ایم در ۶۰ تا ۷۰ درصد، به بومی‌سازی و ساخت داخل دست یابیم و در باقی آنها به ساخت داخل نیاز داریم. این قطعات از یک غلتک بزرگ و فریم‌های سیگمنت گرفته تا یک برد کوچک الکترونیکی بومی‌سازی شده و در این زمینه پیشرفت بسیار خوبی داشتیم.

مدنی افزود: صنعت ریخته‌گری مداوم کمی با دیگر صنایع تفاوت دارد و مهندسانی که در این زمینه کار می‌کنند به‌دلیل گستردگی کار تنها می‌توانند در یک بخش آن مانند تولید، تعمیرات، ابزار دقیق و... مهارت کسب کنند که البته هرکدام از این بخش‌ها نیز زیرمجموعه‌هایی دارند. معاون بهره‌برداری فولاد هرمزگان در ادامه با بیان اینکه ریخته‌گری مداوم در ایران تنها در ۳ مجموعه فولاد هرمزگان، فولاد مبارکه و فولاد خوزستان وجود دارد گفت: البته ریخته‌گری مداوم نیز خود چند نوع است و به‌طور عمده شامل ریخته‌گری مداوم تختال و ریخته‌گری مداوم بلوم بیلت است. بیشتر شرکت‌ها از فناوری بلوم بیلت برخوردارند و فولادسازان بزرگی که اشاره شد ریخته‌گری تختال دارند. در این رابطه باید گفت یکی از بهترین ماشین‌آلات ریخته‌گری مداوم را فولاد هرمزگان دارد که از نوع عمودی-قوسی است.

ریخته‌گری مداوم با وجود مزیت‌های فراوانی، یک نقطه ضعف بزرگ هم دارد؛ در صورت بروز هرگونه مشکل در کل خط تولید باید خط تولید را خواباند تا مشکل رفع شود.

مدنی در بخش دیگری از سخنانش درباره مشکلات ذاتی این فناوری گفت: باید اذعان کرد که ریخته‌گری مداوم یک فناوری بسیار بسیار حساس و پیچیده است؛ به طور مثال اگر تنها چند ثانیه برق قطع شود شمش داخل خط تولید می‌ماند و مهارت و تبحر خاصی نیاز دارد که شمش از خط تولید خارج شود. اگر مهارت لازم را نداشته باشید شمش به اصطلاح پاره می‌شود یا مشکلات دیگری پیش می‌آید که میلیون‌ها تومان خسارت وارد می‌کند.
وی ادامه داد: با این حال فولاد هرمزگان توانسته با وجود تحریم‌ها قطعات مورد نیاز ریخته‌گری مداوم را بومی‌سازی کرده و نگذارد که خط تولید متوقف شود.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۸ ساعت ۱۱:۴۰
کد مطلب: 48459
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت