گروه صنایع معدنی فولاد
 
نماي بازار فولاد بدون روتوش
در 10 روز اخير شاهد رشد 14درصدي بهاي ميلگرد در بازار آزاد بوده ايم
گروه صنایع معدنی >فولاد - موتور بازار فولاد باز هم روشن شد و شاهد رشد قيمت ها بوديم. به نظر مي رسد التهابات انتخاب ترامپ هرچند تاثير واقعي در کوتاه مدت بر بازار فولاد داخلي ندارد، اما آتش زير خاکستر اين بازار را مجددا روشن کرده است.
 
به گزارش ماین نیوز، پس از نزديک به 10 روز از آغاز رشد قيمت ها که از اواسط دو هفته گذشته آغاز شد، شاهد هستيم که روز گذشته نيز پتانسيل رشد جديدي به بازار تزريق شد و قيمت ها از سوي برخي توليدکنندگان اصلي و مطرح در ابتداي فعاليت بازار افزايش يافت و با توجه به اقدامات فعالان بازار، برخي کارخانه هاي فولادي فروش خود را متوقف کردند.

همين موارد کافي است که روز شنبه را زماني براي افزايش مجدد قيمت ها به شمار آوريم که هفته اي افزايشي را به اهالي بازار نويد مي دهد. اين در حالي است که در بازارهاي جهاني نيز قيمت هاي اعلامي در سايت ها و موسسات معتبر با افزايش اعلام شده که مي تواند اهرمي کمکي براي رشد قيمت ها در بازار داخلي به شمار بيايد. همين موارد باعث شد تا قيمت هايي که بيش از 150 تومان در 10 روز افزايش يافت بتواند به رشد بيشتر اميدوار شود.

نگاهي به نوسان قيمت ها در بازار آزاد و براي تحويل از انبار تهران نشان مي دهد که قيمت ها پس از طي يک روند کاهشي مجددا افزايش يافت. به عبارت ساده تر، در هشتم آبان ماه سال جاري بهاي هر کيلوگرم ميلگرد سايز 8 فولاد قزوين در انبار تهران 1505، سايز 10 و 12 اين توليدکننده نيز 1435 تومان قيمت گذاري شد. اين در حالي بود که دقيقا از همين زمان شاهد رشد قيمت ها بوديم که اين روند افزايشي به صورت پلکاني، تاکنون ادامه يافته است.

در روز گذشته بهاي همين کالايعني سايز 8 ميلگرد قزوين 1710 تومان و سايزهاي 10 و 12 نيز 1640 تومان پيشنهاد نرخ شد. به عبارت ساده تر در فاصله دو هفته اخير و 10 روز کاري گذشته، قيمت مصنوعات فولادي در بازار آزاد نزديک به 14 درصد رشد داشته که رقم بسياري بزرگي براي اين بازار به شمار مي آيد و اين رفتار قيمتي را مي توان چهره واقعي بازار فولاد بدون روتوش دانست.

البته اين شرايط رو به رشد هنوز هم ادامه دارد يعني بازار فولاد هنوز هم ميل خود را به افزايش قيمت ها حفظ کرده است. اعلام موردي نرخ و نياز به تاييد مجدد در قيمت هاي اعلامي، بيم و اميد از افزايش بيشتر قيمت ها، پايين بودن حجم عرضه ها، موجودي محدود انبارها، اعلام قيمت هايي بيش از 1700 تومان براي ميلگرد نيشابور و ذوب آهن اصفهان از انبار تهران، ميل بسياري از فعالان بازار به خريد مخصوصا آن دسته از فعالان بازار که اصطلاحا از خريد جا مانده اند و خودنمايي شکننده سفته بازي، فروش به صورت کاملانقدي، پول پيش و واريزي و نگراني از برگشتن بازار و عقب نشيني قيمت ها را مي توان چهره واقعي بازار فولاد به شمار آورد. اين در حالي است که به عقيده برخي فعالان بازار بسياري از محصولات فولادي همچون شمش در کارخانه هاي توليدي وجود دارد، ولي باز هم عرضه آن محدود بوده و حالت قطره چکاني دارد. اين در حالي است که بايد به صحت و سقم اين ادعا توجه داشت، زيرا نمي توان به صراحت از اين ادعا دفاع کرد.

محمدرضا جورابچي از فعالان بازار فولاد معتقد است هم اکنون خريد به صورت کم و بيش در بازار صورت مي گيرد ولي با توجه به شرايط فروش و پرداخت نقدي يا پول پيش، تعداد معدودي از فعالان بازار اقدام به خريد مي کنند. با توجه به افزايش روزشمار قيمت ها و همچنين گفتمان غالب بازار که از رشد قيمت ها حکايت مي کند، برخي فروشندگان تمايل چنداني به فروش ندارند. وي معتقد است عرضه شمش از سوي توليدکنندگان اصلي به آرامي صورت مي گيرد که همين رفتار مي تواند پتانسيل جديدي براي رشد قيمت ها قلمداد شود. اين فعال بازار فولاد افزود: هم اکنون بسياري از معامله گران معتقد هستند که قيمت ها پتانسيل رشد تا 1700 تومان يا بيشتر را براي تحويل درب کارخانه در شهرستان دارا هستند که براي برخي از مصنوعات فولادي، چنين رقمي محقق شده و با توجه به اين شرايط ممکن است قيمت ها در بازار آزاد باز هم افزايش يابند.

موارد فوق در شرايطي مورد توجه قرار مي گيرد که در اواخر فعاليت بازار فولاد در روز گذشته باز هم برخي از عرضه کنندگان معتبر رشد قيمت ها را در ليست هاي فروش خود لحاظ کردند. اين رويکرد گام به گام که مي تواند به رشد بيشتر قيمت ها منجر شود خود دليلي است از برتري تقاضا بر عرضه ها که مي تواند از روند رو به رشد قيمتي حمايت کند. در کنار رشد قيمت ها در بازار ميلگرد، تيرآهن نيز از افزايش نرخ ها بي تاثير نبوده و شاهد افزايش بهاي اين کالانيز بوده ايم. اين در حالي است که تيرآهن ذوب آهن اصفهان براي سايزهاي کوچک تر در بازار تهران رشد قيمت هاي بيشتري را تجربه کرده، ولي سايزهاي درشت تر از افزايش قيمت چنداني برخوردار نبوده است.

اين مطلب نشان مي دهد که عرضه کنندگان اصلي تيرآهن توجه دقيقي به شرايط کلي معاملات در اين بازار داشته و بر مبناي حجم تقاضا اقدام به تغيير قيمت هاي پيشنهادي خود مي کنند. با توجه به چنين رويکردي مي توان اينگونه استناد کرد که وضعيت بازار تيرآهن در بازار تهران مي تواند امن تر از بازار ميلگرد باشد هرچند که رشد قيمت هاي پيشين نيز در اين خصوص موثر بوده اگرچه هم اکنون نيز قيمت تيرآهن در سطوح بسيار بالايي قرار دارد.

پتانسيلي ديگر براي تغيير در بازار
يکي از مهم ترين سيگنال هاي افزايش قيمت را بايد در معاملات بورس کالاجست وجو کرد. امروز 10 هزار تن شمش 5SP با ابعاد 150 در 150 با قيمت 1410 تومان در بورس کالاعرضه مي شود که در صورت معامله آن شاهد ورود سيگنال بزرگ و قدرتمندي براي افزايش قيمت ها به بازار هستيم. در روز گذشته امکان خريد شمش در قيمت هايي نزديک به 1400 تومان در بازار آزاد وجود داشت، ولي عرضه سلف اين کالابراي تحويل در پايان آذر خود نگراني بزرگي را به بازار تزريق خواهد کرد؛ هرچقدر هم که شرايط پرداخت مطلوبي داشته باشد. با توجه به اين شرايط بايد منتظر ماند و ديد که آيا عرضه 10 هزار تن شمش با قيمت پايه 1410تومان مورد معامله قرار خواهد گرفت يا نه. در صورت معامله اين کالاو مخصوصا داد و ستد آن با رقابت قيمتي، سيگنالي مهم به بازار تزريق خواهد شد که ممکن است از افزايش بيشتر قيمت ها در روزهاي پيش رو خبر بدهد. بايد نشست، منتظر ماند و ديد که اين عرضه، با بازار فولاد چه خواهد کرد.

نيم نگاهي به جلسات انجمن توليدکنندگان فولاد
جلسات مختلف در بين صنوف و صنايع مختلف فولادي در روزها و هفته هاي اخير به صورت منظم برگزار شده است. تجربه هفته هاي اخير و مخصوصا قبل از ماه محرم نشان مي دهد که پس از برگزاري اين جلسات، بازار پتانسيل تغيير قيمت ها را داشته و البته بخش بزرگي از فعالان صنعتي نيز به مصوبات آن در زمان هايي خاص پايبند بوده اند. اين در حالي است که تبعيت قيمت هاي داخلي از قيمت هاي جهاني، بررسي وضعيت صنايع داخلي و حجم تقاضا در کنار تلاش براي همبستگي بيشتر در زنجيره توليد از مواردي بوده است که در اين جلسات مورد بحث و بررسي قرار گرفته است.

با توجه به رشد قيمت ها در بازارهاي جهاني به کمک افزايش هزينه توليد و رشد بهاي زغال سنگ و سنگ آهن، تلاش ها براي بهبود قيمت ها در اين جلسات شايد شاه بيت مهم ترين خروجي اين نشست ها به شمار مي آيد. همچنين توجه دقيق به بازارهاي جهاني نيز بر اهميت اين جلسات مي افزايد. در هفته هاي پيشين که رشد قيمت هاي جهاني آن گونه که بايد و شايد محقق نشده و همچنين جذابيت خريد نيز به صورت قدرتمندي ظاهر نشده بود، شاهد رشد جدي قيمت ها نبوديم ولي در دو هفته اخير وضعيت دگرگون شده است. در هر حال تاثيرگذاري قيمت هاي جهاني بر بازار داخلي را مي توان مهم ترين دليل رشد قيمت ها برشمرد که در کنار رشد جذابيت واسطه گري و سفته بازي و همچنين افزايش قيمت دلار در بازار آزاد، شرايط را براي تقويت قيمت ها در بازار آزاد فراهم کرده است. به نظر مي رسد ادامه اين جلسات خود سيگنالي براي ادامه مديريت در بازار به شمار بيايد و مي تواند بر روند افزايشي قيمت ها حداقل از لحاظ رواني تاثير گذاشته و بازار را براي موفقيت هاي بيشتري آماده سازد.

رشد ديرهنگام قيمت هاي جهاني
هرچند ديرهنگام، ولي بالاخره رشد قدرتمندانه قيمت فولاد در بازارهاي مختلف در اقصي نقاط جهان خودنمايي کرده است. شمش، ورق و اغلب مصنوعات فولادي وارد يک فاز رشد نرخ شده هرچند که بخشي از اين افزايش قيمت ها را مديون ترامپ هستند. البته باز هم بايد به اين نکته اشاره داشت که موفقيت ترامپ تنها پتانسيل هاي رشد قيمتي را فعال کرد و موجب شد تا فعالان صنعتي و نقش آفرينان اين بازار، با نگاهي باز به واقعيت هاي بازار بنگرند. هم اکنون بهاي ورق و شمش به عنوان معرف قيمتي در بازارهاي جهاني فولاد به سمت رشد نرخ متمايل شده هرچند که برخي از خريداران هنوز از پذيرش قيمت هاي جديد سر باز مي زنند ولي گستردگي عرضه فولاد با قيمت هايي جديد در نهايت موجب خواهد شد که قيمت هاي بالاتر فعلي مورد پذيرش قرار گرفته و حتي گام هاي بزرگ تري براي افزايش قيمت ها برداشته شود.

بارها به اين نکته اشاره کرديم که افزايش قيمت زغال سنگ و سنگ آهن در نهايت به افزايش قيمت تمام شده مصنوعات فولادي منجر شده و همچنين به رشد بهاي مصنوعات فولادي در جهان مي انجامد. هرچند که در هفته هاي گذشته شواهدي از اين رشد قيمت ها ديده شد، ولي رشد مقتدرانه آن را بايد به انتخاب ترامپ وابسته دانست که باعث ورود جو افزايشي قوي به بازار فولاد شده است. اين در حالي است که هنوز رشد قيمت ها متناسب با افزايش قيمت تمام شده فولاد نبوده يعني بازار جهاني فولاد فضا براي رشد قيمت هاي بيشتري دارد. از سوي ديگر با موفقيت ترامپ در انتخابات، قيمت سنگ آهن و زغال سنگ باز هم افزايش يافت تا جايي که به رکوردهاي کم نظيري دست يافت که اين شتاب افزايش قيمت ها حداقل در سال هاي اخير بي سابقه بوده است.

هم اکنون بهاي سنگ آهن در بازارهاي جهاني در ارقامي نزديک به 80 دلار در هر تن نوسان مي کند که پس از شکستن رکورد سال جاري به قيمت هاي سال 2012 افزايش يافته و زغال سنگ خام نيز در ارقامي نزديک به 110 دلار در هر تن نوسان مي کند که بالاترين حد از سال 2012 تاکنون به شمار مي آيد. اين موارد که از افزايش تقاضا، اميدواري به دورنماي بازار فولاد، نگراني از آينده تامين مواد معدني و برخي بازارسازي ها در بازارهاي آتي را نشان مي دهد، مي توانند به افزايش بيشتر قيمت ها فولاد کمک کرده و سيگنال جديدي براي تقويت قيمت ها در بازار داخلي فولاد محسوب شوند. البته بايد به اين نکته نيز اشاره داشت که اين گونه رشد حباب گونه برخي بازارهاي مواد معدني مي تواند خطرناک و غيرواقعي باشد ولي حتي در صورت تخليه حباب قيمتي زغال سنگ و سنگ آهن نيز رشد قيمت فولاد متوقف نخواهد شد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۴۵
کد مطلب: 35001
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد