گروه معادن سنگ آهن
 
طالبي در يادداشتي مطرح كرد:
اجلاس معدن و صنایع معدنی ایران، گامی در جهت تحقق مدیريت دانش
 
ماين نيوز: بسیاری از صاحب نظران بر این باورند که از هنگام اجتماعی شدن بشر مهمترین عامل در رشد و شکوفایی تمدن ها و شکل گیری جوامع پویا و پیشگام در نوآوری ها، ابداعات و اختراعات، بهره‌گیری از دانش های بشری از طریق ارتباطات انسانی بوده است.

با مطالعه تاریخچه علوم و فنون یافت شده جوامع به خوبی در می‌یابيم که هیچ ابداع و اختراعی خلق‌الساعه به ذهن مبتکرین و مخترعین رسوخ نکرده بلکه مراودات و دریافت اطلاعات و تجربیات از جهان پیرامون موجب شکل‌گیری یک ایده و تبدیل شدن به یک دست آورد گردیده، بدیهی است این ره‌آوردهای بشر در نتیجه توسعه ارتباطات انسانی وتعامل دو سویه بوده است.

امروزه با گسترش وسایل ارتباط جمعی بسیاری معتقدند با ابزارهای متنوع رسانه‌ای می توان همه چیز را از همین طریق دریافت کرد و دیگر نیازی به ارتباطات به شکل اولیه (رودررو) نیست.

اما نکته کلیدی در تمامی ارتباط های انسانی، تبادل افکار، اندیشه‌ها و ایده‌ها بطور مستقیم و بدون واسطه است.

به جرات می توان گفت: همه نظریه‌پردازان علوم ارتباطات در مکاتب مختلف به تاثیرات غیر قابل انکار و موثر ارتباطات رو در رو و بدون واسطه برمخاطب (گیرنده پیام و فرستنده پیام) تاکید دارند. چرا که با برقراری ارتباط دوسویه و رودر رو، اطلاعات و دیدگاه‌ها بطور متوالی رد و بدل می شود و در این بین آنچه که نقش بسیار اساسی در درک، تفهیم و باور طرفین دارد، دریافت پیام‌های غیرکلامی است.

توضیح این پیامد بسیار سهل و قابل لمس است.

همه ما در روز با افراد بسیاری در محیط خانه، کار، خیابان، فروشگاه و... مواجه و به ضرورت مکالمه می کنیم.

آیا هر گفته‌ای که از طرف مقابل به ما منتقل می شود مورد قبول و پذیرش قرار می گیرد؟ حتی اگر مبنای صحیح هم داشته باشد. اگر ما از پیام‌های کلامی و غیرکلامی طرف مقابل صداقت، صراحت، اطمینان و... را دریافت نکنیم با شک و تردید برخورد می کنیم و او را خیلی جدی نمی گیریم. پس عامل مهم در برداشت ما از هر ارتباط، درک فراپیام است. فراپیام آن چیزی است که به ظاهر بیان و یا نشان داده نمی شود اما بطور غیرمستقیم می توان از لحن، صوت و حرکات بدن (حالت چهره، حرکت چشم و ابر، لبخند، خشم و...) فرد مقابل دریافت کرد.

هدف از بیان این مقدمه تشریح نقش و اهمیت برگزاری نشست ها و نمایشگاه‌های علمی آموزشی ،فنی تخصصی، اقتصادی و ... است که البته در طول سال، ده‌ها مورد و شاید صدها مورد در گوشه و کنار کشور به ویژه در تهران برگزار می شود ولی اینکه چه تعداد از آنها واقعا بر پایه علمی و مطالعاتی دقیق برگزار شده و منتج به اثربخشی گردیده مهم است.

این روزها تهران شاهد برگزاری اجلاس معدن و صنایع معدنی با حضور فعالان، صاحب نظران و متخصصان داخلی و خارجی است. شکی نیست وجود معادن عظیم و تنوع آنها در کشورمان به عنوان سرمایه ملی نعمتی است که باید علاوه بر بهره برداری مناسب از آنها، جایگاه مناسبی نیز در رشد و توسعه اقتصادی کشور داشته باشند.

بی تردید وجود ذخایر غنی معدنی ایران این ظرفیت را برای ما فراهم کرده است تا با بهره گیری از فناوری های روز دنیا و یافته های نوین علوم معدن و صنایع معدنی و نیز تجربیات پیشگامان آن، گام های موثری در تقویت این بخش اقتصادی کشور و دست یابی به افق های روشن برداریم تا جایی که بتوانیم سهم قابل توجهی از رشد اقتصادی و درآمد ملی را به خود اختصاص دهیم و کشور را از اقتصاد متکی به نفت خارج کنیم.

بنابراین برگزاری این نشست با توجه به مقدماتی که از سال گذشته برای هرچه پربار کردن آن فراهم و پیش بینی هایی که برای شرکت کنندگان، سخنرانان، ارائه دهندگان مقالات علمی و حاضران در نمایشگاه جنبی آن در نظر گرفته شده، فرصت بسیار ارزشمندی برای فعالان معدنی و صنایع مرتبط است.

واقعیت این است که در عموم نظامهای حکومتی، اصل اساسی و خدشه ناپذیری به نام بازار و اقتصاد بر تمامی ارکان نظام سایه افکنده و عامل اساسی و تعیین کننده سیاست گذاری ها و تصمیم گیری های حکومتی و زندگی و معیشت شهروندان است. بدیهی است در این محیط تعاملی، عامل تشکیل دهنده ساختار اقتصادی، مبادلات و ارتباطات بین فردی و گروهی است و در عرصه رقابت تنگاتنگ میان تولیدکنندگان کالا و خدمات، پیروز کسی است که از فناوری های روز و دانش و توانمندی نیروهای متخصص و کارآمد برخوردار باشد.

به عبارتی در شرایط رقابتی تنگاتنگ حاکم بر اقتصاد جهانی، سازمانی موفق است که با استفاده از ظرفیت های و فرصت های در اختیار بتواند مدیریت دانش به مفهوم عام آن را در مجموعه خود پیاده سازی نماید.

بی تردید مدیریت دانش محور خلاقیت را برانگیخته و اثر مثبتی بر فعالیتهای کسب و کار دارد و فضای ارتباطی مناسبی فراهم می سازد تا کارکنان بتوانند ضمن بروز ایده های و خلاقیت های خود از یافته های دیگران نیز برخوردار شوند.

انتظار می رود این اجلاس که بر مبنای همین شاخص های توسعه بخش بنیان گذاشته شده در اجرا نیز فضا و شرایط لازم برای بروز و ظهور یافته های علمی و فنی در عرصه فعالیت های معدنی و صنایع وابسته را فراهم نماید. چه خوب است برای یک بار هم که شده یک نشست تخصصی فارغ از تشریفات ظاهری، نتیجه محور باشد و بیش از هر چیز به خروجی آن بیاندیشد و نه شوی تبلیغاتی.

* حسین طالبی
کارشناس علوم ارتباطات و مدیر روابط عمومی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۲۴
کد مطلب: 24981