گروه معادن
 
روایت تسنیم از مصائب کارگران‌ معدن زغال‌سنگ کرمان‌
سخت‌ترین کار دنیا با کمترین حقوق ‌
گروه معادن - کارگران معادن خصوصی زغال‌سنگ کرمان از بی‌عدالتی، تبعیض، حقوق‌های ناچیز، پرداخت نشدن حق بیمه و کار در شرایط ناایمن می‌گویند و اینکه نمی‌دانند حقوقشان به جیب چه کسانی می‌رود؟
 
به گزارش ماین نیوز، اعتراضات و مشکلات کارگران معادن زغال سنگ در استان کرمان حالا دیگر شبیه سریال‌‌های دنبال‌داری شده که همه از داستان آن با خبر هستند؛ حکایت تلخ بی‌عدالتی، تبعیض، حقوق‌های ناچیز، پرداخت نشدن حق بیمه، کار در شرایط سخت و ناایمن تونل‌های زیرزمینی استخراج زغال و ...

سال‌هاست که هر چند وقت یکبار شاهد اعتراضات گسترده کارگرانی هستیم که مجبورند در شرایط ناایمن معادن زغال سنگ جان خود را کف دستشان بگیرند و به اعماق زمین بروند تا شاید آخر ماه با اندک حقوق و دستمزدی که نصیبشان می‌شود بتوانند قدری از شرمندگی همسر فرزندشان در بیایند.

وقتی از مشکلاتشان پرسیدیم با خنده‌ای تلخ جواب داد "حالا دیگر همه مشکلات ما را می‌دانند؛ کو گوش شنوا؟"

کارگر یکی از معادن زیرزمینی زرند بود؛ خسته، فرسوده و ناامید. با دردی عمیق از رنج بی‌عدالتی گفت: کارگر معدن برای این حداقل حقوقی که می‌گیرد، باید جان بکند و بارها شده که حتی مرگ را به چشم خود دیده‌ایم.

یکی دیگر از کارگران می‌گفت: حقوق ما را به درستی پرداخت نمی‌کنند و هر زمانی که به مسئولان استان مراجعه می‌کنیم گفته می‌شود که شما شرکت خصوصی هستید و ما نمی‌توانیم کاری برای شما انجام دهیم.

وی با بیان اینکه ماهانه چیزی در حدود 3 تا 4 میلیون تومان حقوق دریافت می‌کنیم افزود: مگر نمی‌گویند 11 میلیون تومان خط فقر است؛ یک کارگر معدن با این همه سختی کار چگونه می‌تواند از عهده مخارج زندگی برآید.

یکی دیگر از کارگران با اشاره به اینکه فیش حقوقی من 3 میلیون و 900 تومان است و حداقل حقوق اداره کار به ما پرداخت می‌شود گفت: ما از مسئولان عدالت می‌خواهیم و کارگران انتظار دارند تا زمانی که حقوقشان واریز می‌شود دستشان جلوی کسی دراز نباشد و شرمنده زن و بچه نباشد.

وی با بیان اینکه تفاوت حقوق کارگران معادن خصوصی و دولتی حدود 4 تا 5 میلیون است افزود: این در حالی است که هم تولید ما بیشتر از معادن دولتی است و هم زغال استخراج شده توسط ما مرغوب‌تر است.

یکی دیگر از کارگران معادن خصوصی با اشاره به اینکه کارت بانکی کارگران در اختیار پیمانکاران است گفت: به کارت کارگران حدود 15 میلیون تومان واریز می‌شود اما 10 میلیون آن را خودش برداشت کرده و چیزی در حدود چهار تا پنج میلیون تومان را برای کارگر می‌گذارند.

وی با بیان اینکه خدا می‌داند که حق و حقوق کارگرانی که جانشان را در کف دستشان گذاشته و در معادن نا ایمن کار می‌کنند به جیب چه کسانی می‌رود ادامه داد: کجای قانون گفته شده که کارت عابر بانک کارگر باید در دست پیمانکار باشد.

وی با اشاره به اینکه بیمه ما به‌درستی رد نمی‌شود، طرح طبقه بندی سال‌ها است که مصوب شده اما اجرای آن را به تعویق انداخته و امروز و فردا می‌کنند افزود: ایمنی در معادن در حد صفر است و در طول هر ماه گاهی هفت تا هشت آسیب دیده داریم.

یکی از کارگران می‌گفت: مسئولان باید به داخل معادن بیایند و مشکلات ما را از نزدیک لمس کنند؛ یک کارگر وقتی از معدن بیرون می‌آید مانند یک مرده متحرک است و تا کسی از نزدیک شاهد سختی کار کارگران نباشد نمی‌تواند به سختی کار ما پی ببرد.

علی صادق‌زاده فرماندار زرند با اشاره به اینکه کار در معادن زیرزمینی زغال سنگ جزو کارهای سخت و زیان آور بوده و چیزی که باید اصلاح شود اصلاح قوانین است اظهار داشت: حداقل دستمزدی که به یک کارگر پرداخت شود در قانون تعریف شده است.

وی با بیان اینکه برخی از این کارگران از این حداقل حقوق‌ها گلایه مند هستند و حق هم دارند گفت: پیگیری‌ها و تلاش‌های زیادی در سنوات گذشته انجام و اصلاحاتی هم در حقوق و مزایایی کارگران انجام شده با این وجود هنوز هم خواسته‌های این عزیزان برآورده نشده است.

فرماندار زرند با اشاره به اینکه استان کرمان یکی از قطب‌های تولید زغال سنگ کشور است افزود: شرکت زغال سنگ کرمان متولی تولید زغال سنگ بوده و همه کارگران از این مجموعه حقوق دریافت می‌کردند تا اینکه بخشی از معادن استان به بخش خصوصی واگذار شد.

وی با بیان اینکه بخش خصوصی هم مشکلات و گلایه مندی‌هایی دارد و مطرح می‌کنند که به دلیل قوانین و درآمدهایی که دارند نمی‌توانند افزایش حقوقی زیادی داشته باشند ادامه داد: در گذشته تولید زغال توجیه اقتصادی زیادی نداشته و در این حوزه مشکلات عدیده‌ای وجود داشت.

صادق‌زاده با اشاره به اینکه در حال حاضر زغال به یک محصول اقتصادی تبدیل شده و نیاز کشور است گفت: با اتفاقاتی که افتاده، نیاز به زغال افزایش خوبی پیدا کرده و می‌طلبد که حقوق این کارگران نیز افزایش یابد، البته در این حوزه اصلاح قوانین لازم است.

وی با بیان اینکه قوانین کار سخت و زیان‌آور باید اصلاح شود و ضریب سختی این مشاغل باید تغییر کند افزود: کارگران معادن زیر زمینی نباید بیشتر از 15 سال کار کنند و در قوانین کار باید تفاوتی بین کارگران زیرزمینی با کارگرانی که در فضای باز کار می‌کند وجود داشته باشد.

فرماندار زرند با اشاره به اینکه به دنبال این هستیم تا بخش زیادی از دغدغه این عزیزان برطرف شود بیان کرد: تلاش‌های زیادی در کشور انجام شده و باید با شفاف سازی و با رفع مشکلات قانونی، مشکلات این کارگران برطرف شود.

وی با بیان اینکه ایمنی این کارگاه‌ها هنوز هم در حد مطلوبی نیست با این وجود اتفاقات خوبی افتاده است گفت: پیگیری‌هایی انجام شده یکسری نواقص هم که وجود دارد باید برطرف شود.

صادق‌زاده با اشاره به اینکه در مسئله ایمنی اگر واقعاً کارگاهی ایمن نباشد و موارد ایمنی در آن رعایت نشود، هم اداره کار و هم شورای تامین شهرستان رسیدگی و برخورد خواهند کرد افزود: البته باید شرایط و امکانات موجود کشور را هم در نظر گرفت، هر چند هیچ کدام از اینها دلیلی نمی‌شود که کارگری در محیط ناایمن کار کند.

مریم آبشاهی معاون روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان با بیان اینکه ایمنی محیط کار کارگران امر نسبی است اظهار داشت: ماهیت کار کارگران معادن زغال سنگ در تونل‌های زیرزمینی، سخت است.

وی با اشاره به اینکه قبلاً حوادث زیادی را در تونل‌های زیرزمینی معادن زغال سنگ کرمان داشتیم گفت: تلاش‌های زیادی انجام شده و در واقع تمامی مسئولان استان کرمان و شهرستان زرند دست به دست هم داده و با بازرسی‌های انجام شد شرایط کارگاه‌ها را بهبود دادند.

آبشاهی با بیان اینکه قبلا حتی برای تهیه چوب و قاب آهنی که در معادن استفاده می‌کردند مشکل داشتیم اما الان این مشکلات رفع شده افزود: اداره کار پیگیری کرده که مسئول ایمنی در تمامی کارگاه‌های زغال سنگ وجود داشته باشد و در هر شیفت مسئول ایمنی وظیفه دارد قبل از اینکه کارگران وارد کارگاه شوند، شرایط را کنترل کند.

وی با اشاره به اینکه شرایط این کارگاه‌ها هنوز مطلوب ما نیست اما تمام توان خود را روی این قضیه گذاشتیم گفت: در بحث ایمنی محیط کار، کارگران نقش بسیار مهی به عهده دارند.

معاون روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان با بیان اینکه باید کار در معادن انجام شود اما در شرایط ایمن و تلاش‌های زیادی در این حوزه انجام شده ادامه داد: دستورالعمل انجام کار ایمن وجود دارد و از سوی دیگر کارگران نیز آموزش داده می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه در بحث ایمنی با دو مسئله شرایط ناایمن و رفتار ناایمن مواجه هستیم افزود: هر دوی اینها باید همزمان اصلاح شود تا بتوانیم به شرایط نسبی ایمنی در محیط کار برسیم.

آبشاهی با بیان اینکه در کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار در کارگاه‌ها، نماینده کارگران نیز عضو است گفت: اگر محیط کاری نا ایمن است و اگر شرایط کاری مناسب نیست و برای مثال ماسک جدیدی خریداری شده که کارایی لازم را ندارد، نماینده کارگران باید در این کمیته مشکلات را اعلام کند.

وی با اشاره به اینکه بازرسی‌های زیادی انجام شده و گزارشات بازرسی معادن پیگیری می‌شود ادامه داد: از همکاری فرمانداران و دادستان‌های شهرستان‌های زرند، راور و کوهبنان تشکر می‌کنم که همکاری خوبی با ما داشتند.

معاون روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان با بیان اینکه اواخر دهه 70 مباحث پیمانکاری در معادن زغال سنگ به میان آمد افزود: مشکلات زیادی در این حوزه داشتیم تا این پیمانکاران را در داخل یک چارچوب قرار دادیم.

وی با اشاره به اینکه جلسات متعددی را با ذیحسابان و مسئولان امور اداری دستگاه‌های دولتی برگزار و این مسئله را پیگیری کردیم که این شرکت‌های موظف به پرداخت دستمزد طبق قانون کار باشند و حساب بانکی برای کارگران باز کنند گفت: سعی کردیم که همه این موارد رعایت شود.

آبشاهی با بیان اینکه بازرسان اداره کار براساس لیست واریز به حساب بانکی کارگران حقوق و دستمزدها را کنترل و بررسی می‌کنند افزود: در این لیست باید به تفکیک تمامی حقوق و مزایای دریافتی کارگران مشخص باشد و کارگران می‌توانند از طریق سامانه تامین اجتماعی هم از روزهای کارکرد و هم از عنوان شغلی خود مطلع شوند.

وی با اشاره به اینکه هیچ کارفرمایی اجازه ندارد کارت عابر بانک کارگری را در اختیار داشته باشد و کلیه پرداخت‌ها باید از طریق حساب بانک و به یک حساب انجام شود گفت: کارگران می‌توانند تخلفات و مشکلات را اطلاع دهند.
تاریخ انتشار : جمعه ۱۴ آبان ۱۴۰۰ ساعت ۱۹:۴۲
کد مطلب: 58372
 
مرجع : خبرگزاری تسنيم